Indoiala

Martie 3, 2008


ego

Intr-o dimineata de duminica, m-am luat de mana si m-am dus in mormanul de ruine curatat cu o noapte inainte. Aveam sa-mi tin o prelegere in fata unui auditoriu foarte important mie: EU.

Am inceput sa-mi vorbesc si, in timp, am inceput sa realizez ca, de fapt, nu vorbeam, ci strigam. Asa cum o faceau odinioara toti politicienii. Cu toate acestea, printre cuvintele tunatoare ce mi le adresam, am inceput sa ma aud. Ceream innoirea mea si doream ca, din ruinele noptii, sa renasc, dupa o vointa severa. Fiecare cuvant ce mi-l adresam era ca o lovitura de pumn bine tintita in falca. Impotriva vointei mele, eu m-am convins pe mine in mare parte. Urma sa plec spre casa, dupa prelegerea tinuta, pe un drum pavat cu piatra cubica a indoielii. Eu, pana la urma, care dintre cei doi EU eram?

10 răspunsuri to “Indoiala”

 1. dianette Says:

  ..da.. si mie.. mi-e cel mai greu sa vorbesc in fata mea.. sa-mi tin un discurs mie..
  Ma-ntreb mereu „care sunt EU?”

 2. gabi Says:

  Desi toate lucrurile, cele care ne par mai sigure au fost puse in indoiala…ramane totusi ceva sigur si anume faptul ca eu gandesc, ca ma indoiesc. Daca ma gandesc si ma îndoiesc, este sigur ca exist. Cogito, ergo sum. Deci constiinta gandirii, a sufletului, este mai sigura decat constiinta pe care o avem despre lumea exterioara. Credinta obisnuita ca nu cunoastem nimic mai sigur decat aceasta lume a simturilor pe care o atingem, o vedem, este astfel rasturnata.
  Felicitari Dragos.

 3. waszlaw Says:

  eee, „cogito ergo sum” e fals…dar nu despre asta e vorba…fain articolu’

 4. carmin Says:

  esti amandoi si asta e un lucru bun.
  eul leaga trairile interioare de realitate, punandu-le fata in fata – pe de o parte, eul se lasa purtat de valul vietii manifestandu-si tendintele instinctive, primare, iar pe de alta parte eul actioneaza ca un aparator al celuilalt, controlandu-i manifestarile naturale si pornirile inconstiente.
  eu cred ca aceasta disputa dintre cele doua euri nu trebuie sa inceteze niciodata; cand ea (disputa) nu mai exista, inseamna ca viata ne controleaza pe noi si nu invers asa cum ar trebui sa fie.

 5. ana pauper Says:

  uite, pentru depasirea tracului fata de tine insuti ai putea incepe cu un toast catre tine, sau cu un minidiscurs de deschidere a expozitiei „Eu si cu mine”:)

 6. monoloage Says:

  @dianette dupa multe discursuri..poti afla…cred
  @gabi si waszlaw cumva aveti amandoi dreptate..
  @carmin da..sunt doi ce fac un intreg…unul va invinge la un moment dat…sau nu..depinde de fiecare
  @ana asa incep toate discursurile…cu toast-ul respectiv….iar in multe dati…se opreste doar la toast…care trece..de la un eu la celalalt…o lunga perioada de timp..;)

 7. Liana C Says:

  Eu cred ca esti unul singur, indiferent de cati crezi ca esti … Diferenta e in ce simti si gandesti, in atitudine si actiunile tale si poate si in felul in care te privesti, uneori, in oglinda constiintei tale.

 8. gabi Says:

  Waszlaw…de ce te deranjeaza conceptul lui Descartes ?
  …dar vorba ta, nu are importantza…

 9. krossfire Says:

  Tu macar strigi la propriul EU. Altii tac si-l lasa sa-s fac de cap…

 10. monoloage Says:

  deh krossfire, fiecare dupa cum il duce….eul…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: