Cubul

Martie 24, 2008


 rubik cube

Viata pusa in cubul lui Rubik este povestea unei expozitii de figuri ce isi cauta ordinea pe aceeasi fateta. O expozitie de figuri ce are un singur subiect. Tu.
Ce are cubul lui Rubik in comun cu viata insasi?  Cubul iti da impresia unui amalgam de culori si imagini, pe care artistul le-a aruncat, alandala, dar cu scopul de a se cauta intru unitate.
Te asezi in fata cubului si incerci sa afli ce culoare ti s-a potrivi si, apoi , prin diferite testari, sa o portivesti pe o singura fateta macar pe aceea, daca nu pe toate.
Iti testezi nervii pana la saturatie, experimentezi diverse scheme si incerci sa suprapui diverse bucati. Fiecare patrat contine elemente importante din viata ta. Sunt dense, ingrosate la propriu si-ti cer sa te apropii cat mai mult posibil de imbinarea lor. Numai asa, poti afla ce se ascunde in spate. Miscarile sunt din ce in ce mai nervoase sau abile, depinzand de prestidigitatia si calmul fiecaruia aflat intr-o situatie limita. De cat de repede imbini patratele depinde drumul tau in potrivirea celorlalte cuburi.
Fiecare imagine  iti cere, cumva, sa le „sapi”, pentru a da, la sfarsit, de capatul puzzle-ului. Poate iti reuseste si, rezolvarea va fi o imagine supraincarcata cu alte imagini, abstracte, ce te trimit, cumva in underground.
Rezultatul te poate transforma radical. Vezi fatetele populate cu amintiri si scene de care nu mai stiai si, care, de-abia acum, iti clarifica ce a insemnat acel cub in viata ta si ce poti face in continuare. Uite, aici, ai o fateta populata cu oameni, alta cu personaje grotesti de circ si chiar si una cu oameni cu masti. Fiecare imagine in sine creeaza insa cate o imagine singulara, ce iti agreseaza privirea prin scenariul ironic, premonitoriu.
Nu-ti convine si iei alt cub sau incerci o alta combinatie. Poate asa vei putea corecta viziunea lumii in care traiesti.

Reclame

5 răspunsuri to “Cubul”

 1. Dan Iancu Says:

  putem generaliza cubul lui rubik la o forma nedefinita alcatuit din piese ce se imbina organic dupa noua vecinatate. pare mai real.

 2. dianette Says:

  3D…cam greu.. imperfect mereu.. Imposibil? Hmmm..

 3. monoloage Says:

  @dan se poate generaliza in orice forma. Mai reala sau mai aproape de real. Asta depindede imaginatia fiecaruia. In momentul acela, imaginatia nu m-a dus decat la ceea ce este scris mai sus.
  @dianette ce este perfect?

 4. Dan Iancu Says:

  don, nu e vorba de vreun repros de lipsa de imaginatie, departe de mine gindul de a te banui de asa ceva. doar ma gindeam la o generalizare. e un soi de continuare la un poem.

 5. monoloage Says:

  dane, nu am luat-o ca un repros…am inteles ce vroiai sa-mi spui…. te-astept, la o generalizare la un pahar de vorba…cand vei avea timp


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: