Maimuta

august 7, 2008


Tot ce purtam cu noi prin timp, este legat de imaginea luminoasa a unei maimute – imagine care se suprapune peste cea a faptelor noastre – se asociaza cu o lume perceputa mai ales senzorial, o lume a gesturilor si trairilor de tot felul, a oamnilor si a mirosurilor impregnate, pentru totdeauna, în epiderma launtrului nostru.

Maimuta ne indreptateste – incepand de la varsta copilariei – sa facem judecati de valoare, sa cantarim si sa intelegem situatii care contravin – cel puţin aparent – acelui univers maimutaresc in care ne petrecem timpul.

Mult timp mi-a fost cu neputinta să dezleg misterul comportamental al maimutei mele. Avea miscari artificioase, uneori cam pretioase, alteori cam teribiliste, dar in loc să stramb din nas, cascam gura la pojghita lor de verosimilitate.

Multe urgii – aveam sa-mi dau seama mai tarziu – trecusera peste lumea maimutei mele, cum veneau, aveam sa inteleg mai tarziu. Maimuta a reusit sa-mi corecteze imaginea confuza, contrariata si „miscata” a lumii inconjuratoare.

De fiecare data cand veneau urgiile, maimuta incepea sa alerge, cu o uimitoare mobilitate, de colo-colo, agatandu-se de vene ca de niste liane, ducandu-se de la piept pana la degetele de la picioare, prin miscari sacadate, verificandu-mi fiecare senzatie si, unde era cazul, inchizand cusca, lasandu-se prada doar imaginii vizitatorilor, acestia neputand-o atinge, nici daca ar fi momit-o cu o tona de banane.

Daca nu ii conveneau vizitatorii, ii alunga prin miscari rastite, sa viziteze alta cusca. Cu strigate tot mai poruncitoare si chiar cu amenintari, puncta de fiecare data inconvenienta situatiei in care se afla.

De multe ori, nu o intelegeam, mai ales ca ma alunga si pe mine, din acea lume care-mi apartinea de drept… A trebuit sa cresc, sa aflu, ca maimuta de fapt, avea grija de mine.

poza: Florian Steindl

3 răspunsuri to “Maimuta”

 1. ingrid Says:

  Sa ai si tu gija de ea…Daca se odihneste..las-o..inseamna ca asa simte ..chiar daca tu vrei cateodata altceva.Stie ea mai bine.

 2. reddeep Says:

  are grija de tine asa cum vrea ea sa fii…

  cred ca regatul maimutei tale pierde multe tinuturi stand acolo libera intre pereti cilindrici…

 3. krossfire Says:

  My monkey is pissed of most of the time 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: