Povesti muritoare

iunie 22, 2010


A fost odata ca niciodata. Ca de nu ar fi, nu s-ar povesti. Cam asa incepeau povestile copilariei noastre. Povesti, in care, putini mai credem. Aspectele emotiei launtrice la descoperirea unei lumi, in care ne imaginam personaje de poveste inteligente, pline de compasiune si curajoase, au inceput sa se perimeze sau chiar au disparut cu totul. Multi nu mai credem ca zmeul sau vrajitoarea o sa moara. Din contra. Mai ales, cand vad zmei si vrajitoare ce o duc bine-merci, zilnic, in jurul lor.

Personajele bune au ajuns, astfel, cele vazute cu ochi rai in situatia de fata. Ceea ce, intr-o perspectiva psihanalitica, ar fi creat, in alte vremuri, virtuti terapeutice, ajutandu-ne sa ne confruntam temerile copilariei, in ziua de azi, povestile noastre pline de foarta multa sexualitate si conotatii falice, duc la angoase, frustrari si conflicte interioare cu sinele.

Mai multe detalii despre cum au ajuns povestile nemuritoare sa fie muritoare le gasiti la Dina Goldstein.

Pentru cei care mai spera sau mai cred, le recomand urmatoarea piesa:

2 răspunsuri to “Povesti muritoare”

 1. Elena Niculae Says:

  Multumesc

 2. Miruna Says:

  Partial ai dreptate in ce spui.Asistam la o desacralizare a lumii, de necontestat.Valorile clasice, cu care am crescut noi, oarecum, nu mai sunt de gasit in lumea piticilor de astazi.Ne-am modernizat prea mult,ni se par desuete Ilenele Cosanzene cu codite impletite si Fetii Frumosi.Si asta pentru ca se ofera o lume alternativa, mult prea la indemana copiilor, mult prea dura si presarata de violenta si de razbunare, valori care, vrand-nevrand, sunt transmise mai departe in subconstientul privitorului inocent.

  Totusi,nu pot fi de acord cu tine, ca nu mai exista nici o speranta in regasirea acestei lumi magice a copilariei.Tine de fiecare din noi cum ne canalizam copii in tumultul vietii.Si eu cred ca nevoia de sacru, de basm, de mister si de credinta in Feti Frumosi si pana la urma in Dumnezeu, chiar exista! Citeste sau asculta Dan Puric.

  Toate bune.

  Miruna


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: